26 Aralık 2016 Pazartesi

10 Yıllık Mektup / 10 Year Letter

10 Yıllık Mektup

Objektife bakabilme cesaretini gösterenlere selamlarımla...

Sevgili Hayata Destek insanları;

Bir fotoğraf makinası kadar rahatsız edici ne olabilir ki sizlerin çalıştığı alanda? Siz bin bir güçlükle kazanılmış güven ve hassas dengeler üzerinde dans ederken burnunu en mahrem anlara sokmaya çalışan bir fotoğrafçı hayal edin. İşte o benim. Sizin yerinizde olsam ben bu adama dış kapının mandalı derdim. Emin olun ben kendimi böyle görüyorum. Dış kapının mandalı olarak…

Sizlerin sahada yarattığı güven duygusu üzerinden "sessizce" ilerlemeye gayret gösteriyorum. Tamam kabul ediyorum, sessiz olamadığım zamanlar da oluyor.

Öyle ya da böyle bu yürüyüş neredeyse 10 yılı aşkın süredir devam ediyor. Kapıdan kovulmadım ama çok kapı yüzüme kapandı. Sizlerin desteğiyle başka bir kapıdan hatta pencereden içeri girdim. Bir kare daha fazla çekmekten ziyade biraz daha zaman geçirip en iyi kareyi çekebilmek için.

Belki de inandığım tek şey, fotoğrafın değiştirebilme gücüydü. Oysaki fotoğraf tek başına bir şeyi değiştiremez ve tek başına var olamazdı.

Ben her gün çektiğim onlarca fotoğrafa yeniden bakarken bir yolculuğu, bir serüveni görüyorum fotoğraf karesinden bana bakan gözlerde. 

Suriye krizinin başından bu yana sınır boyunca bata çıka sizlerle yol aldım. Bugün geriye dönüp baktığımda aslında yol alan ben değil, "objektif karşısına geçme cesareti gösteren" mültecilerin kendisi. Çamurun içinde yardım kolisini evine, çadırına, konteynere taşıyanlar ya da günlerce yağmurun altında barınacak bir yer arayışıyla dolananlar artık başka bir yaşamın paydaşı oldu. Bense sadece bu değişimi fotoğraflayanım. 

Hatay'da çektiğim bu son fotoğrafa baktığımda nereden nereye gelindiğini çok iyi görüyorum.
Gülen yüzler… Acı ve umut ile umutsuzluğu harmanlayıp yeniden gülebilen yüzler… Sıcak bir sobanın yanında satın aldıkları kıyafetleri denemeye çalışanların yüzleri... Anneler ve çocuklar… Evet, biliyorum o kapı açıldığında dışarıdan soğuk hava girecek ve bu evin sadece tek bir odası ısınıyor. Yine biliyorum, üstelik bu alışverişin devamının olup olmayacağı büyük bir soru işareti. Ama ne fark eder ki? Yeniden, yarın bayrammış gibi kendi seçtikleri kıyafetleri alabilen mülteciler ve ısınabildikleri bir ev gülümseyebilmek için yeter.


10 Year Letter

With my warm regards to those who have the courage to gaze into the lens of a camera…

Dear People of Support to Life;

How disconcerting can a camera be, in your area of work? While you tip-toe in the field with your hard-earned trust and fragile human relationships, imagine a photographer who is trying to peek into those most intimate moments… That’s me. If I were you, I would call that man an outlander at best. Believe me, that’s how I feel too. An outlander…

I strive to “quietly” operate on the feeling of trust you people create. Ok I confess; I am not always quiet.

Either way, this has been going on for almost 10 years now. I’ve never been kicked out of a door, but many were shut in my face. With your help, I stepped in through another door, or a window. Not to catch just another shot, but to spend a little more time to get the best shot.

Maybe what I’ve been believing in is the power of photographs; their power to change. But photos can’t change anything by themselves or even exist by themselves.

Whenever I stop to look again at dozens of photos I take every day, I see a journey staring back at me through those eyes in the shots.

Since the Syrian crisis began, I’ve been walloping and navigating along with you along the border. Today, when I look back, I realise that I wasn’t the one navigating, it was the refugees themselves, refugees who “have the courage to gaze into the lens of a camera.” Those carrying the aid boxes through the mud to their homes, tents, container-shelters, or those who walk under the rain for days in search of a shelter; now they have become partners to a different life. I am simply the one that photographed it.

I see the change much clearer as I look at this latest photo I took in Hatay. Smiling faces… Faces that can fuse together pain and hope and hopelessness, and still smile again. Faces that cosy up to the warm woodstove and try their newly-bought clothes on. Mothers and children. Yes, I do realise that as soon as that door opens cold air will rush in and this house has heating only in one of its rooms. I also realise that no one knows if there will be another day of shopping after this one. But why should it matter? Just seeing this moment, seeing the refugees pick their new clothes as if there is a festival coming tomorrow, in a house they can heat; that’s enough reason to smile.  

Kerem Yücel



14 Temmuz 2016 Perşembe



Maria del Mar Marais, Diakonie Katastrophenhilfe, İstanbul


"Gelecekten dileğim, bu insanların kendi 

geleceklerini görebilmeleri"


Türkiye'nin Güneydoğusunda Özel İhtiyaç Fonu: Ayşe Tekağaç Röportajı
Özel İhtiyaç Fonunun desteğiyle bir kadın için temin edilen ortopedik ayakkabılar.
Türkiye, 2016


Ayşe Tekağaç, Diakonie Katastrophenhilfe'ın Türkiye'nin güney doğusunda bulunan Diyarbakır'daki stratejik ortağı 'Hayata Destek Derneği' için çalışıyor. Bir önceki Proje Yöneticisi ile E-kart projesi üzerinden nakit yardımı konusunda röportaj yapmak için birkaç ay önce gelmiş olduğum ofisteyiz. Ofisin bahçesinde yaşayan hayvanları sorduğumda bana köpekle ilgili kötü haberi veriyor ve bir ördeğe saldırınca onu geri vermek zorunda kaldıklarını anlatıyor. İyi haber ise, kaplumbağa hâlâ buralarda. Çok sayıda kedi de bahçedeki gölgeliğin tadını çıkarıyor. Dayanılmaz sıcağa rağmen Ayşe'nin Diyarbakır'ı sevdiği her halinden belli. İtiraf ediyor: "Diyarbakır'a gelmek istememin nedenlerinden biri de bu kente âşık olmam. Barış süreci boyunca buraya pek çok defa geldim ve bu kente âşık oldum diyebilirim. Aslında bu aşkım hâlâ devam ediyor ama sosyalleşme ve eğlence gibi açılardan şehir artık eskisi gibi değil. Artık belli sınırlar içindeyiz."
Özel İhtiyaç Fonu (Special Needs Funds, SNF) projesi, Avrupa Komisyonu İnsani Yardım ve Sivil Koruma Ofisi ECHO tarafından finanse ediliyor. Projenin uygulayıcısı ise Diakonie Katastrophenhilfe desteğiyle çalışan Hayata Destek Derneği. Bu fon prensip olarak, toplumda süregelen korunma sorunları için son çare olarak tanımlanıyor.  Bir bireyin birden fazla konuda savunmasız olması halinde, birey, komite kararıyla Özel İhtiyaç Fonu'ndan faydalanma hakkına sahip olarak değerlendirilebiliyor. Örneğin tıbbi malzeme satın alımı, konut onarımı, gıda ve malzeme yardımı, cinsiyet temelli şiddet mağdurları için geçici barınma olanağı sağlamak, ulaşım giderlerini, mahkeme ve evrak masraflarını karşılamak ve koruyucu bir geçim kaynağı temin etmek için gereken donanımı sağlamak amacıyla bu fondan yararlanılabiliyor. 
Ayşe, Özel İhtiyaç Fonu projesini daha ayrıntılı olarak anlatarak devam ediyor.

Bize kendinizi tanıtır mısınız?
Adım Ayşe ve kısa bir süre önce Diyarbakır'a taşındım. Yaklaşık altı aydır burada yaşıyorum. Londra'da büyüdüm. Son dört aydır Hayata Destek Derneği'nin Diyarbakır temsilciliğinde Proje Yöneticisi olarak görev yapıyorum. Psikososyal destek faaliyetlerini yönetmenin yanı sıra, Özel İhtiyaç Fonu bileşenini de kapsayan Vaka Yönetimi sorumluluğunu da üstlenmiş bulunuyorum. Kendimi kısaca bu şekilde tanıtabilirim.
Bize Özel İhtiyaç Fonu programının ne olduğunu ve nasıl işlediğini anlatabilir misiniz?

Özel İhtiyaç Fonu, özel ihtiyaçlarını kendileri finanse etme olanağına sahip olmayan sığınmacı ailelere veya bireylere destek sağlayan bir programdır. Vaka Yönetimi programımızın bir parçasıdır. Hayata Destek Derneği'nin proje ekibi tarafından bir vaka ile ilgili olarak ekstra desteğe ihtiyaç duyulduğu tespit edildiği hallerde, Özel İhtiyaç Fonu kanalıyla yardım sağlanmasını kapsar. 

Diyarbakır'da Özel İhtiyaç Fonu projesini ilk olarak ne zaman başlattınız?
Özel İhtiyaç Fonu projesi, Ocak 2016'dan bu yana yürüttüğümüz bir proje.
Diyarbakır'da kaç vaka tespit ettiniz?
Şu ana kadar Diyarbakır'da 54 vaka, Batman'da ise 42 vaka için destek sağladık.




Özel İhtiyaç Fonu tarafından sağlanan işitme cihazı

En sık rastladığınız talep nedir?
Duruma göre değişiyor. Genellikle tıbbi yardım talebiyle, en çok da tıbbi cihazların satın alınmasına yönelik taleplerle karşılaşıyoruz. Ayrıca, battaniye ve kışlık gereçler gibi evde kullanıma yönelik eşyalarla ilgili talepler de geliyor. Açıkçası, talepler mevsimlere göre değişiyor. Konut onarımına ilişkin talepler de alıyoruz. Bazen elektrik tesisatının kurulması, bazen kırık bir pencerenin ya da kapının tamir edilmesi, bazen de evde boya yapılmasına yönelik taleplere cevap veriyoruz. Sığınmacıların yaşadığı evler çoğu zaman oldukça kötü durumda oluyor.
Öte yandan, kira yardımı konusunda çok sayıda talep almamıza rağmen bu konuda çok fazla bir şey yapmamız mümkün olamıyor. Ev sahipleri resmi evrakı ibraz etmekten imtina ettiği için sorun yaşıyoruz. Burada ikinci bir yol olarak, bizlerin sağladığı bir eve taşınma seçeneğini sunuyoruz, ancak sığınmacılar, kira desteği sağladığımız altı aylık sürenin kısalığı ve bu sürenin sonunda kirayı ödeyememe endişeleri nedeniyle yeni bir eve taşınmaktan çekiniyor. Dolayısıyla, kötü koşullar altında olsa bile, halihazırda bulundukları yerde kalmaya devam etmeyi tercih ediyorlar.

Özel İhtiyaç Fonundan kimler faydalanıyor?
Temelde iki grubumuz var: Suriyeli sığınmacılar ve Iraklı Ezidiler. Özel İhtiyaç Fonu’nu ağırlıklı olarak şehirlerde bulunan Suriyeli sığınmacılar ve şehir dışındaki kampta bulunan Ezidiler için kullanıyoruz. Bu iki grubun ihtiyaçları birbirinden farklı. Ezidiler Türkiye'de herhangi bir yasal statü sahibi değil, yani Suriyeliler gibi geçici koruma kapsamında değiller. Dolayısıyla, sağlık hizmeti gibi kamu hizmetlerine erişim olanakları yok. Bu nedenle, kampta ikincil sağlık hizmetlerine yönelik yoğun bir taleple karşı karşıyayız. Medicins du Monde ve Yeryüzü Doktorları tarafından yürütülen bir temel sağlık hizmetleri merkezi var, ama sadece temel düzeyde. İlave bakıma ihtiyaç duyanlar, örneğin bir kliniğe veya hastaneye sevk edilmesi gerekenler, eğer özel bakım için yeterli maddi imkanları yoksa gidemiyorlar. Bu nedenle, Özel İhtiyaç Fonu, şehirlere göre kampta daha fazla talep görüyor.

Günlük iş yaşamınızda karşılaştığınız en büyük zorluk nedir?
Maalesef, Diyarbakır'daki çatışma ortamı git gide derinleşiyor. Benim açımdan zorlayıcı olan şeylerden biri çalışma arkadaşlarımın güvenliklerini sağlamak, güvende olduklarından ve haberleri takip ederek çevrede olup bitenlerden haberdar olduklarından emin olmak. Kampta güvenlik çok büyük bir sorun teşkil etmiyor, ancak Vaka Yönetimi ekibi şehirde gerilimin yüksek olduğu, her an silahlı bir çatışmanın ortaya çıkma olasılığının olduğu yerlere gidiyor. Bu durum yararlanıcılarımızı da yakından ilgilendiriyor: Çatışma ortamından kaçarak buraya geldiler ama burada da kendilerini süregelen bir çatışmanın ortasında buldular. Bu bazen duygusal açıdan da zorlayıcı oluyor.
Diyarbakır’da çok sayıda yararlanıcımızın ikamet ettiği bölgesinde patlak veren krizin ardından, onları süratle güvende olacakları alternatif bir yere yerleştirmemiz gerekti. Bir düğün salonu kiraladık. O sırada oradaydım ve ellerinde bavullarıyla gelişlerini izledim. Suriye'de yaşadıklarını burada da tekrar yaşamaları gerçekten çok acı bir durum.

Özellikle paylaşmak istediğiniz bir başarı hikâyeniz var mı?
Evet. İki tane var.
Yararlanıcılarımızdan biri son derece içine kapanıktı ve sosyalleşmekten çekiniyordu. Jinekolojik bir hastalığı vardı ve bununla bağlantılı olarak da ruhsal bir rahatsızlıktan muzdaripti. Onu bir hastaneye gönderdik ve tedavisi yapıldı. Bu tedavi, ruh sağlığını da çok belirgin bir şekilde etkiledi. Kamptaki psikoloğumuzdan destek aldığını da eklemeliyim. Bu yararlanıcımız, tedavi sonucunda küpe, kolye ve hediyelik eşya üretmeye, kadın faaliyetlerine katılmaya başladı. Kendisiyle çalışan saha personelimizden aldığım bilgilere göre artık kendine bakıyor, tırnaklarına cila sürüyor ve insanlarla iletişim kurarken takındığı tavırlarda büyük bir değişim görülüyor. Gerçekten de çok büyük ilerleme kaydetti.
İkinci hikâye, çalıştığımız kamplarda tek başına yaşayan, herhangi bir geliri olmadığı için kuaförlük malzemeleri talep eden bir Suriyeli kadınla ilgili.  Eskiden kuaförlük yapıyormuş. Kendi evinde bir odayı kuaför salonu olarak düzenledi ve müşterilere -sadece kadınlara- saç bakımı ve diğer güzellik hizmetleri veriyor... Yani, artık bir geliri var.
Çalıştığınız ortamla ilgili olarak, gelecekten dileğiniz nedir?
Gelecekten dileğim, bu insanların kendi geleceklerini görebilmeleri. Bu, onlar için son derece önemli. Özellikle de statü problemi yaşayan Ezidilerin Sincar'a geri dönmeleri çok zor. Bu bölgenin IŞİD'den temizlenmiş olduğu söylense de, Ezidiler etnik kökenleri ve dinleri nedeniyle endişe duyuyor. Bu, onlar için uzun yıllardan beri süregelen bir sıkıntı. Benim dileğim, bu insanların kendilerine ait bir gelecekleri olduğunu görebilmek.


“My wish for the future is that these people 

will be able to see their own future”

Special Needs Funds in Southeast Turkey: Interview with Ayse Tekagac


A women is provided with an orthopaedic shoe through the support of the Special Needs Fund. Turkey/2016










Ayse Tekagat works for ‘Support to Life’ strategic partner organization of Diakonie Katastrophenhilfe in Diyarbakir, southeast Turkey. While we talk, she is sitting in the same office I once sat months ago, for an interview about the cash assistance though E-voucher project with the previous Project Manager. As I comment about animals that lived in the office gardens, she gives me the sad news that the dog –no longer a puppy- attacked a duck so they had to give it away. The good news is that the turtle is still around and also many cats enjoy the coolness of the garden. Although the heat is unbearable, Ayse cannot hide her love for Diyarbakir. “One of the reasons why I wanted to come to Diyarbakir is because I love this city. During the peace process I came here so many times, and I loved this city, I still love it, but it’s not what it used to be like in terms of socializing and enjoying ourselves. We are limited now.” She confesses.
The Special Needs Funds project is funded by the European Commission’s Humanitarian Aid and Civil Protection department and it’s implemented by Support to Life (STL) with the support of Diakonie Katastrophenhilfe. As a principle, it is considered as a last resort solution for ongoing protection problems in the community.  When an individual faces multiple vulnerabilities, their case can be found as eligible for Special Needs Fund through a committee decision. The funds can be used for example for purchasing medical equipment, repairing of residences, providing food and material assistance, providing temporary residents for victims of gender based violence, helping cover transportation, legal and documentation costs as well as providing the necessary equipment to set up a protective livelihood. 
Ayse finds time to explain the SNF project in further detail.

Please introduce yourself:
My name is Ayse, and I recently moved to Diyarbakir. I have been here for almost six months. I actually grew up in London. Since four months, I am the Project Manager in the Diyarbakir office for Support to Life (STL). I am managing the Pyscho-social support (PSS) activities and also recently I have taken over the responsibility of Case Management which also includes the Special Needs Fund (SFN) component. So that’s me briefly.

Can you explain with your own words what the SNF program is and how it works?
The SNF is providing assistance to families or individuals from the refugee community who cannot manage to fund   their special needs themselves. It’s a component of our Case Management program. When STL’s project team identifies a case in which extra support is needed, we provide the assistance through SNF.


When did you launch the SFN project in Diyarbakir?
The SNF project has been running since January 2016.
How many cases have you identified in Diyarbakir? So far we have supported 54 cases in Diyarbakır and 42 cases in Batman.




Hearing aid provided by the Special Needs Fund.

What is the most common demand?
It changes. It tends to be medical assistance: mostly buying medical equipment. We also have home material requests: these could be blankets and winterization items. Obviously this depends on the time of the year. We also have requests for repairing homes: installing electricity, repairing a broken window or door or sometimes the house may need to be repainted. The houses refugees tend to live in are many times in a bad condition.
Additionally, we have had many requests of rental assistance but we find that we cannot really go forward with it. It’s been very problematic because we need to be provided official documents from the home owner, who are reluctant to provide these documents. A second option would be that they move into a home that we provide, but the six month rent period that we cover is so short, that refugees don’t want to move out into the new house and after not be able to afford to pay the rent. They rather stay where they are even if it’s in bad conditions.

Who are the beneficiaries of the SNF?
We have basically two groups: Syrian refugees and Yezidis from Iraq. We provide SNF to mainly Syrian refugees in the cities and to the Yezidis in the camp outside the city. Their needs are different. The Yezidis don’t have any legal status in Turkey, which means they are not under temporary protection as the Syrians are. Consequently they don’t have access to public health services for example. For this reason we have a very high demand in terms of secondary medical care in the camp. There is a primary health centre there provided by Medicins du Monde and World Wide Doctors but it’s only primary. So if they need extra care, for example if they need to be referred to a clinic or a hospital, they can’t go unless they have money to use private care. For this reason, actually the SNF demand is higher in the camp than in the urban settings.

What is the hardest challenge you face in your day to day job?
In Diyarbakir the conflict is unfortunately intensifying. And one of the main things that is challenging for me is taking care of my staff, making sure they are safe and following the news to know what is happening and where. The security in the camp is not of major concern but the Case Management team actually go  into areas of the city where tensions and armed clashes could potentially occur. And this is also relevant for the beneficiaries: the fact that they have escaped conflict and now they find themselves living in an area in which conflict is ongoing. This is sometimes emotionally difficult.
We had a crises in a part of the city where lots of beneficiaries were residing and we had to immediately find an alternative secure place for them to stay. We ended up renting a wedding reception hall. I was there and I saw them arrive with all their baggage. It’s horrible that they have to go through again the same thing they lived back home in Syria.
Do you have any success stories you specially like that you would like to share?
Yes. I have two.
One of our beneficiaries was very isolated and didn’t want to socialize. She had a gynaecological illness with an associated mental illness. We transported her to the hospital where she was treated for her complications. This had an immense impact on her mental health too. I must add that she also received treatment from our psychologist in the camp. She has eventually started getting involved with the women’s activities by making earnings, necklaces and souvenirs... The field staff who work with her says she is taking care of herself, putting on nail varnish and that she has changed her attitude while communicating to others. She has really done an amazing progress.
The second story is of a Syrian woman living alone in one of the camps we work in. She had no income so she asked for equipment for doing hairdressing. She used to be a hairdresser in her hometown. In her own house she set up a salon for hairdressing and she receives customers – only female customers- who get their hair done, and have other beauty treatments done.. So she has an income now as well.
Related to the environment where you are working, what is your wish for the future?
My wish for the future is that these people will be able to see their own future. It’s very important for them. Especially for the Yezidis, who have a status problem, they can’t go back to Sinjar, even that it’s been deemed a liberated area from ISIS, they continue to have concerns because of their ethnic background and their religion. It’s a historical issue what they suffered to date. So my wish is being able to see that these people have a future, their own future.

24 Haziran 2016 Cuma

E-Kartla Hayata Destek Projesi Yöneticisi Rezan Kadr Röportajı



Maria del Mar Marais, Diakonie Katastrophenhilfe, İstanbul

“MÜLTECİLERE YARDIM ETMEK İSTİYORSANIZ, ONLARI MÜLTECİ OLARAK GÖRMEYİ BIRAKIN”

E-kartla Hayata Destek Projesi Yöneticisi Rezan Kadr’in portresi ©2015/NATALIA SANCHA

11 Eylül 2015
Rezan ile Diyarbakır Hayata Destek ofisinde buluşuyoruz. Bahçede yalnız değiliz; bir köpek, bir kedi dört ördek ve bir kaplumbağa röportajımız sırasında bize eşlik ediyor. Rezan Şam’da, aslen Urfalı (Türkiye) olan ailesinin yanında büyümüş. Ardından bir süre yurt dışında kaldıktan sonra,  2011 yılında tüm ülkeyi etkisi altına alan; herkes için adalet, eşitlik ve özgürlük talebinde bulunan ayaklanmaya katılmak için Suriye’ye dönmüş. Diğer birçok protestocu gibi, Rezan da hapse atılmış, işkence görmüş, sonunda Suriye’yi terk etmek zorunda bırakılmış. Dört yıl içinde, ülkedeki durum en vahşi silahlı çatışmalardan birine dönüştü. Öyle ki bu durum, Suriye Siyasi Araştırma Merkezi’ne (SCPR) göre, yarısını sivillerin oluşturduğu düşünülen 470.000 kişinin ölümüne neden oldu ve 2,7 milyonunu Türkiye'de kayıtlı mültecilerin oluşturduğu 11 milyon kişiyse yerinden edildi. Avrupa Komisyonu İnsani Yardım ve Sivil Koruma Ofisi (ECHO) tarafından finanse edilen ve Diakonie Katastrophenhilfe tarafından desteklenen E-Kartla Hayata Destek Programı şu an Türkiye’nin güneydoğusunda uygulanıyor ve 2016’nın sonuna dek devam edecek.

Kendinizi tanıtın lütfen:
Adım Rezan, Şam’da büyüdüm ve 2008’den bu yana Türkiye’deyim. Hayata Destek için 3 yıldır çalışıyorum ve şu an Batman ve Diyarbakır’daki E-Kartla Hayata Destek Programının proje yöneticisiyim.

Suriye’deki çocukluğunuzu düşündüğünüzde aklınıza neler geliyor?
Suriye’yi düşündüğüm zaman aklıma arkadaşlarım geliyor. Her yerde karşınıza çıkmayacak türden arkadaşlıklar... Yıllar geçip de geriye baktığınız zaman, öyle arkadaşlar bulmanın çok zor olduğunu anlıyorsunuz. Arkadaştan çok kardeş gibiydiler. [...]

Sizce E-Kartla Hayata Destek Projesinin mültecilerin yaşamında ne gibi bir etkisi var?
Onların yaşamını kolaylaştırıyor çünkü eve yiyecek götürememe kaygısını azaltıyor. Böylece insanlar eğer bir gelirleri varsa, onu başka ihtiyaçlarını karşılamak için kullanabiliyorlar. [...] Koşulsuz nakit kartlarıyla çalışıyoruz çünkü bu, yararlanıcılara daha çok esneklik sağlıyor, temel ihtiyaçlarına öncelik verip ona göre harcama yapmalarını mümkün kılıyor.

Bu projeyi gerçekleştirirken hangi zorluklarla karşılaştınız?
Temel olarak iki zorlukla karşılaştık. Birincisi Batman ve Diyarbakır’daki siyasi durumla ilgili. Bu bölgelerde, sokağa çıkma yasakları, silahlı çatışmalar ve asker var. Biz, gösterilerin düzenlendiği en kalabalık, en tehlikeye açık yerlerde de çalışıyoruz. İkinci sorun projeden yararlanacak kişilerin seçimi için kullanılan kriterlerle ilgili. Tabii ki herkesin desteğe ihtiyacı var ama biz en zor durumda olan aileleri seçiyoruz ve onları programa dâhil ediyoruz. Ne yazık ki durumları biraz daha iyi olan (geliri olan) aileler de destek talebinde bulunuyor ve kayıtları alındıktan sonra neden kendilerinin de programa dâhil edilmediklerini soruyorlar. [...] Bu, baş edilmesi oldukça güç bir durum, her ne kadar bir acil şikâyet hattımız olsa da.

E-Kartla Hayata Destek Programını uygulama sırasında yaşadığınız en ümit verici an neydi?
Kişisel olarak, ben pek sahada bulunmuyorum. Ama ailelerin Vaka Yönetim birimlerini kullandığını görmek güzel. Birçok mülteci kendisi gelip kaydoldu programımıza. Genel olarak sağlık sorunlarıyla ilgileniyorduk ancak okulların açılmasıyla birlikte eğitimle de ilgilenmeye başladık. Beslenme derslerine kadınların yoğun ilgi gösterdiğini görmek de güzel. Bu dersleri daha sağlıklı bir yaşama erişmek için bir adım olarak görmenin yanı sıra, sosyal bir etkinlik olarak da görüyorlar.

Sizce Türkiye’deki mülteciler için en önemli insani yardım nedir?
Geçim kaynağı ve dil becerisi ki bunlar kariyer yapmaya başlamak için gerekli araçlar.

Neden?
Çünkü çatışma gittikçe uzuyor ve insanlar yeni ülkelerinde bir meslek öğrenmek zorundalar. Türkiye’de bir süre kalacaklar; dolayısıyla dili bilmeleri gerek ve bir gelir kaynağına sahip olmalılar.

Sizce Suriyelilerin en çok ihtiyaç duyduğu şey nedir şu anda?
Eğer “ülkelerine geri dönmeleri lazım” derseniz doğru söylemiş olursunuz ama sizce bu iyi bir fikir mi? Şu an radikal gruplar, IŞİD ve mezhepsel sorunlar sebebiyle durum iyice karmaşık hale geldi. Daha da kötüleşti. Suriye’nin eski haline dönmesi çok zor. İnsanlar değişti. Ruh halleri alt üst oldu, korkunç şeyler gördüler. Ama umarım yakında ülkemizi tekrar kuracağız ve onu eskiden olduğundan daha iyi yapacağız.

En çok neye ihtiyaç duyduklarını söylemediniz.
Suriyelilerin eski ruh haline ihtiyaçları var ama bunu bulmak çok zor. İnsanlar çok korkunç deneyimlere maruz kaldılar. İnsanlık dışı şeylere…

Ve siz eskiye dönmenin mümkün olmadığını düşünüyorsunuz?
Hayır, hayır. Belki en az 10 yıl sonra. Savaş yüzünden milyonlarca çocuk ve gencin yıllarca eğitim almadan yaşadığını anlamamız gerekiyor. Eğitim açısından baktığınızda, bu yok edilmiş bir nesil demek.

Umudu nerede bulabiliriz öyleyse?
Herkes umudunu kendi içinde bulmak zorunda. Çünkü insanlar Suriye’nin dışında da mülteci olma durumuyla baş etmek zorundalar. Eğer mültecilere yardım etmek istiyorsanız, onları mülteci olarak görmeyi bırakın. Güçlü olmalı ve yollarına devam etmeliler çünkü çok fazla destek göremiyorlar. Kendilerine yeten bireyler olmaları çok önemli. Ya gidip savaş bittikten sonra bile istikrarsız olacak bir sistemde yaşarsınız ya da terk edersiniz. Ve ikisi de çok zor.

Eğer yardım etmek isteyen ama Suriye’nin durumunu yakından bilmeyen insanlara bir mesaj gönderebilseydiniz, onlara ne söylerdiniz?
Basit mesaj şu: Gözlerinizi ve kulaklarınızı açmanızı diliyorum. Eğer Suriye’de ne olduğunu anlamak istiyorsanız, insanları dinleyin, medyayı değil. Şimdi bunun için bir fırsatınız var çünkü kapınıza kadar geldiler. Suriyelilerin insan olduğunu anlamak zorundasınız. Suriye inanılmaz derecede zengin, çok kültürlü ve çok dinli bir tarihe sahip güzel bir ülke. Bu ayaklanmayı başlatan insanlar sizin gibiler, sizin gibi özgürlük ve güvenlik içinde yaşamak istiyorlar ve sizin gibi insanlar. Sadece anlamaya çalışın ve onları tanımadan yargılamayın. [...]


“IF YOU WANT TO HELP REFUGEES STOP LOOKING AT THEM AS REFUGEES”

11 of September 2015
I meet Rezan in the new STL office in Diyarbakir. We are not alone in the garden: a dog, a cat, four ducks and a turtle accompany us during the interview. Raised in Damascus with his family originally from Urfa (Turkey), after spending some time abroad he returned to Syria in 2011 to join the peaceful uprising that swept across the country calling for achieving justice, equality and freedom for all. Like many fellow protesters, Rezan was imprisoned, tortured and forced to leave Syria. Four years on, the situation has become one of the most brutal  armed conflicts that has left over 470,000  deaths, according to the Syrian Centre for Policy Research (SCPR), half of whom are believed to be civilians, and displaced around 11 million people, 2.7 million of who are registered and seeking refuge in Turkey. The Support to Life with E-voucher Program: a cash assistance and protection program funded by ECHO and supported by Diakonie Katastrophenhilfe, is currently being implemented in South east Turkey and Istanbul and will be ongoing until the end of 2016.

Introduce yourself please:
My name is Rezan, I grew up in Damascus, and I am in Turkey since 2008. I have been working for Support To Life for three years and now I am the Project Manager of the Support to Life with E-voucher Program in Batman and Diyarbakir.

What comes to mind when you think about your childhood in Syria?
When I think about Syria, I think about friends. Friends you cannot find everywhere. When years pass and you look back, you realize that these kind of friends are difficult to find again. They were brothers more than friends. []

In your opinion what impact does the Support to Life with E-Voucher project have on refugee’s lives?
It makes their life a lot easier because they don’t have to worry so much about bringing food home, so they can cover other expenses with their income, if they have one. [] We are concentrating on unconditional cash vouchers, because it gives more flexibility to beneficiaries, allowing them to prioritize their essential needs and make purchases accordingly.

What challenges have you faced while implementing this Project?
We have basically had two main challenges. The first one is due to the political situation in Batman and in Diyarbakir. We have curfews, armed clashes, military presence and we operate in the most crowded and vulnerable areas, in which also the demonstrations take place. This is the security aspect. The second one has to do with the criteria for selecting our beneficiaries. Of course all people need support but we choose the most vulnerable families and based on that we include them in our program. Unfortunately other families that are a bit better off than the most vulnerable (they have some income) want to be included and ask why they are not after doing the registration with us. [] That is difficult to deal with, even though we do have a complaint hotline.

What is the most rewarding moment you have had during the implementation of Support to Life with E-voucher Program?
Personally, I am not so often in the field. But it’s good to see that families are also using the Case Management component. A lot of people have registered themselves. We were dealing mostly with health problems but now with the school season starting we are dealing with education. It’s good to see that the nutrition courses see a high attendance of women. They consider it as a social activity apart from being interested in having a healthier lifestyle.

What type of humanitarian aid do you think is most important for refugees now in Turkey?
Livelihoods and language skills.. The necessary tools to start building a career.

Why?
Because the conflict is getting very long, and people have to learn a profession in their new country. They will stay in Turkey for some time so they need to know the language and have a source of income.

What do you think Syrians need most in this moment?
If you say “They need to get back to their country”, that’s right, but, do you think it’s a good idea? Now things have become more complex with the Islamist groups and ISIS, problems between sects… It’s got worse. It’s very difficult to return to what Syria was like before. People changed. Their mentality is destroyed, they have seen very terrible things. But hopefully we can rebuild our country all together soon, and make it even better than it was before.

You did not answer what do they need the most...
They need the old mentality of Syrian people, but this is very difficult to find. People have witnessed too many horrors already. Things beyond humanity.

And you think there is no way to get back?
No no… Well maybe after minimum 10 years. We have to realize that millions of children and youth have lost years of education because of the war. And this becomes a destroyed generation, speaking from an educational point of view.

So, where can we find hope?
Each person has to find hope in himself. Because even out of Syria they have to deal with the status of being a refugee. If you want to help the refugees stop looking at them as refugees. They have to be strong and move on because there is not much support. It’s important that they become self-sufficient. Either you go and live under a system that will be unstable even after the war ends or you leave. And both ways are very difficult.

If you could send a message to people who want to help but don’t know in first person about the Syrian context, what would this be?
Simple message is: I wish you open your eyes and ears. If you want to understand what is happening in Syria listen to the people, not to the media. Now you have the opportunity because they are on your doorstep. You have to realize that Syrian people are human beings. Syria is a beautiful country with an amazingly rich multi-cultural and multi-religious history. The people that started this uprising, these people are like you, they want to live in freedom and security, and they are human like you, just. Try to understand and don’t misjudge before you get to know them. []




12 Nisan 2016 Salı


Tuçe Girit
Hayata Destek Derneği / Support to Life

Arkadaşım İlyas

Nisan, 2016

 “Güvende olsak, akrabalarımızın yanına dönebilsek keşke.” 

Babası için ayakkabı almaya gelen 14 yaşındaki küçük adamla Fidanlık Kampı’nda tanıştım. Konuşmaya katılabilmek için uzaktan meraklı gözlerle bizi izleyen İlyas’ın samimi gülümsemesi beni ilk etkileyen şey oldu.

Ekip arkadaşlarımla İngilizce konuşurken kulak misafiri olan İlyas heyecanla az çok İngilizce, Türkçe ve Almanca konuşabildiğini söyledi. ‘Hadi o zaman İngilizce konuşalım’ dediğimde ise gururlu bir duruşla ‘Tamam’ dedi, başladı anlatmaya.

“Ben Iraklıyım ama şimdi Diyarbakır’da yaşıyorum.”

5 kardeşin ortancası olan İlyas Irak, Şengal’de ailesiyle birlikte yaşıyormuş. Çatışmalar başlayınca önce Zaho’ya sonra 15 saat dağ yollarında yürüyerek Cizre’ye kaçmışlar. Bir ay sonra da Diyarbakır Fidanlık Kampı’na ulaşmışlar.

“Burası ev değil, yaşamak biraz zor. Ama yine de ailemle Diyarbakır’da olabilmek güzel.”

Okula gidemiyor ama gitmeyi çok istiyor. Şimdilik Hayata Destek Derneği’nin kamp alanındaki etkinliklerine katlıyor. Hayali, tıpkı mahallelerimizdeki çocuklar gibi, büyüyünce futbolcu olmak.  Şakayla karışık kamptaki patlamış topları sorduğumda, “ben bilmiyorum, ben yapmadım” diyor.

E-Kart ile Hayata Destek Programı’ndan yararlanarak gıda alışverişlerini yaptıklarını söyleyen İlyas, Kışa Hazırlık Programı kapsamında da önce babasına sonra kendisine ayakkabı alabilmiş.

İlyas’ın omuzlarındaki yük bizim tanıdığımız yaşıtlarından daha fazla. Çocuksu hayallerinin dışında gerçekten ne istediğini sorduğumuzda ise tanıştığımız tüm mültecilerden aldığımız aynı cevabı alıyoruz;

“Şengal ya da Almanya fark etmez, sadece güvenli bir yerde yaşamak istiyoruz.”

Savaşın olgunlaştırdığı çocuklardan sadece biri olan arkadaşım İlyas’la yeniden bir şekilde, kampta ya da daha da güvenli bir yerde, görüşmeye söz verip vedalaştık.

My Friend, İlyas

April, 2016

 “I wish we were safe,and return back to our families.” 

I met the 14-year-old young man, buying tennis shoes for his father, at Fidanlık Camp. İlyas’ sincere smile was the first thing that struck me as he was eagerly watching us to join the conversation.

İlyas overheard me talking with my colleagues in English and excitedly told us that he could speak some English, Turkish and German. Once I said ‘Okay, let’s speak in English’, proudly said ‘Yes’ and started sharing his story.

“I am Iraqi, but now I live in Diyarbakır.”

İlyas, middle one of 5 siblings, used to live in Sincar, Iraq with his family. Once the conflict started they fled to Zaho, from there they walked 15 hours to Cizre. A few months later they came to Diyarbakır Fidanlık Camp.

“This is not a house, it’s hard to live here. But still, it is nice to be with my family in Diyarbakır.”

Although he really wants to, he is unable to go to school. He is currently attending to the Support to Life activities at the camp. Just like the children from our neighborhoods, his dream is to be a soccer player one day. When I ask him –jokingly– about the torn balls at the camp, he says
 “I do not know, I did not do it”

İlyas can do his food shopping the Support to Life with E-Voucher Program and was able to buy shoes for himself and his father within the scope of Winterization Program last February.

İlyas has more to carry on his young shoulders comparing the other children in his age group. Putting aside his childish dreams when we ask what he really wants, the response is the same as any other refugee.

“Sincar or Germany, it does not matter. We only want to live in a secured place.”

My friend İlyas, one of the many children who were forced to grow up by the war, and I promised each other somehow to meet again at the camp or another secure place.






16 Şubat 2016 Salı

Ve kadın “ah!” dedi, kızının yüzünü okşarken... / And woman said “ahh!” while caressing her daughter’s face...








Çiğdem Usta 
İletişim Sorumlusu / Communication Officer
Hayata Destek Derneği Support to Life
________________________________________________________________________________________

Bıçağın ucundaydı 
insanların hafızası 
‘İnsan unutandır ve insan 
unutulmaya mahkum olandır.’ 
Tanrı şöyle derdi o zaman: 
Ah!
“On a knife edge was 
human memory  
‘Human is one who forgets 
and one who is 
doomed to be 
forgotten.’ And God would say: 
Ahh!
Didem Madak

Her coğrafyada aynı mıdır ah’ın anlamı? İnsan kayıpları için, yaşayamadıkları için, elinden akıp giden zaman için ve de hayata tutunma telaşesindeyken bir yandan, aynı şekilde mi iç geçirir, ah eder? Bir fotoğraf karesinde bir kadın yüzü yavrusuna dönük, çocuksa bana bakıyor hem ürkmüş hem ürküten gözlerle... Bir kız çocuğunun gözlerinde sorguluyorum şimdi; her coğrafyadan, her milletten, her kültürden insan o yıkıcı duyguyu “ah” diyerek mi anlatır acaba?

Is the meaning of “ahh” the same all around the world? Does everyone sigh or say “ahh” in the same way for his/her losses, for those he/she can never experience, and for the time that flies while trying to hold on to life? An image of a woman looking at her daughter who is staring at me with her eyes that are both afraid and scary... In the eyes of a child, I am now questioning whether people of any region, nation or culture express this same disruptive feeling with an “ahh”?
Fotoğraf karesinde bir kadın. Bir Ezidi. Bir anne. Türkiye’nin son 5 yıl içinde ‘misafir’ ettiği 2 buçuk milyon mülteciden biri. Irak’ın kuzeyindeki Şengal’den can havliyle kaçan 30 bin Ezidi’den biri. Her mültecinin farklı bir hikayesi var. IŞİD saldırılarından kaçan Ezidilerinki en kıyıcılarından... Fakat her hikayenin örgüsünde konuşa konuşa normalleştirdiğimiz, esasında normal olmayan bir de değişmez saklı; savaş mağduriyeti. 

A woman in a frame. A Yazidi. A mother. She is one of the 2.5 million refugees “hosted” by Turkey in the last 5 years. She is one of the 30 thousand Yazidis who ran away from Sinjar, northern part of Iraq, for their lives. Every one of them has a different story. It is one of the cruelest that is experienced by those Yazidis escaping from attacks of the ISIS. However, there is one thing that is true for every story, an abnormality we normalize as we talk about it: war-victimization. 

Bilindik olması gerçekliğini azaltmıyor; insanlık, II. Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşanan en büyük göç krizine tanıklık ediyor. Suriye’de savaşın başladığı 2011 yılından bu yana Suriye ve Irak’ta yaşayan 5 milyona yakın insan evlerini, dostlarını, gündelik yaşamlarını, vatandaşlık haklarını geride bırakarak ülkelerini terk etti. Hayatta kalabilmek için... İlk güzergahlardan biri, komşu ülke Türkiye’ydi. Bir komşuya misafir olarak gelmedikleri, ülkelerindeki şiddetin günden güne daha da derinleşmesiyle anlaşıldı. Savaş mağduru mültecilerin misafire ikramın ötesinde insani ve hayati ihtiyaçları vardı, hala var. Mülteci akını bugün de devam ediyor. İhtiyaçlar listesi uzuyor.

The fact that we know it does not make it less real; the world witnesses the largest migration crisis since the World War II. About 5 million people have left their homes, their friends, their daily routines, and their civil rights in Syria and Iraq since 2011 when the war started in Syria. They did it in order to survive... One of the first destinations is the neighbor Turkey. As the violence in their country has intensified day by day, it is now understood that they are not guests any more in the neighboring country they arrived. These refugees, victims of the war, needed humane and vital needs, which they still need. The flow of refugees continues even today. The list of needs is growing longer.


Fotoğraf karesindeki Ezidi kadın –yüzü yavrusuna dönük, çocuğun gözleri bana- bu ihtiyaç sahiplerinden biri. Ve biz, onun ve ailesinin ihtiyaçlarından haberdarız. Çünkü onlar, E-Kart ile Hayata Destek Programı’ndan yararlanıyor.

The Yazidi woman in the image, with her face towards her daughter whose eyes staring at me, is one of them who are in need. And we are aware of her and her family’s needs. This is because they are benefiting from what the Support to Life with E-Voucher Program offers. 

Avrupa Komisyonu İnsani Yardım ve Sivil Koruma Ofisi fonu ve Alman yardım kuruluşu Diakonie Katastrophenhilfe desteği ile Hayata Destek tarafından yürütülen proje, Diyarbakır, Batman, Urfa ve Hatay başta olmak üzere sınır kentlerde mülteci ailelerin temel ihtiyaçlarını karşılamak için geçen yıl başlatıldı. İhtiyaç sahibi mülteci ailelere verilen e-kartlar aracılığıyla evinden uzakta yaşam mücadelesi veren mülteciler, kendi seçimleriyle belirlenen mağaza ve dükkanlardan temel ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Hanedeki kişi sayısına göre yapılan nakdi yardım, mülteci ailelerdeki her bireyin ihtiyaçlar giderilirken söz hakkının olabilmesini sağlıyor. Üstelik tercihlerini kendileri dile getirerek; kendi mahallelerinde, bildikleri dükkanlardan, kendi kazançlarıyla alışveriş yapabildikleri günlerde olduğu gibi... Bu nakit yardımı, ailelerin orta vadede ev ekonomisi ve geçim kaynağı planlamasına odaklanmasını mümkün kılıyor. Ayrıca ikamet ettikleri bölgede yerel ekonomiye katkı yaparak, bölge sakinleriyle iletişim kurmaları için de bir kanal açmış oluyor.

The project conducted by Support to Life with funding provided by European Commission’s Humanitarian Aid and Civil Protection department and with support of the German humanitarian organization Diakonie Katastrophenhilfe was initiated last year to meet the basic needs of refugee families in the cities located near the border, including Diyarbakır, Batman, Urfa and Hatay. Refugees who try to survive far away from their homeland are able to meet their basic needs from any shop or mall of their own choice with the e-vouchers provided to them. The cash assistance provided to a family depending on the number of people in this particular family gives every individual in the family the right to speak for their needs. They can express their own needs; just like the old days, when they were able to buy from familiar shops with their own money... This cash assistance makes it possible for families to focus on the domestic economy and planning their source of living in the medium term. Furthermore, they contribute to the local economics of the area where they currently reside, creating a channel of communication with the other residents of the region.

Programın kapsamı sadece e-kartlar aracılığıyla sağlanan nakdi yardımla da kısıtlı değil. Öncelikli olarak kamp dışında yaşayan mülteci aileleri merceğine alan program, bu ailelerin temel hak ve hizmetlere ulaşımını desteklemeyi de hedefliyor. Vaka yönetimi ekipleri, zarar görebilirliği yüksek mültecilerin sosyal haklar çerçevesinde ihtiyaçlarını gidermelerine danışmanlık ya da doğrudan destek yoluyla yardımcı oluyor.

The scope of the program is not limited to the cash assistance provided with the e-vouchers. With its primary focus on the refugee families living outside the camps, the program aims to support these families so that they can access the basic rights and services. The case management teams offer consultancy or direct assistance services to help vulnerable refugees meet their needs within the framework of social rights.

Fotoğraf karesindeki kadın –yüzü yavrusuna dönük, çocuğun gözleri bana- binbir kaygısının içinde en çok kızının geleceğini düşündüğünde ah edecek, biliyorum. Asla öğrenmemesi gereken şiddet gerçeğini küçük yaşında tanıklık ederek öğrenen o kız çocuğu annesinin ah’ına aynı delici bakışlarla cevap verecek. Fakat bir gün, yakın gelecekte bir gün gözlerini daha güvenle, çocuk kahkahaları eşliğinde etrafına çevirebilmesi için biz o kız çocuğunun ve annesinin yanında olmaya devam edeceğiz. Yeri geldiğinde beraber gülümseyip yeri geldiğinde beraber ah ederek...

I know that the woman in the image, with her face towards her daughter whose eyes staring at me, would sigh with the deepest “ahh” when she thinks about her daughter’s future. And this little girl, who has learned as a direct witness the truth of violence  which she should have never known, would answer her mother’s “ahh” by giving her the same penetrating look. But we always will be there for this little girl and her mother so that one day, in the near future, she can look to the future with confidence with nothing but laughter in her eyes. By laughing with them and crying “ahh”s with them...